03-2012 Eisma's Schildersblad

Prins Schilderwerken uit Ede legt de laatste hand aan een arbeidsintensieve klus. Het bedrijf schildert 30.000 vierkante meter wandoppervlak in het plaatselijke Gelderse Vallei Ziekenhuis. Daarbij moet de overlast voor verplegend personeel, patiënten en bezoekers zoveel mogelijk worden beperkt. "Dat vraagt een strakke planning, goede organisatie en nauwkeurige uivoering", aldus eigenaar-directeur Bart Prins.

Het nog jonge, uit 2000 daterende Gelderse Vallei Ziekenhuis aan de Willy Brandtlaan in Ede ondergaat momenteel zijn eerste (esthetische) binnenschilder-onderhoudsbeurt. "Op alle gestuukte wanden in het gebouw zat een gele kleur uit de jaren negentig, die niet meer van deze tijd is. De ziekenhuisdirectie wilde dan ook graag dat deze wanden een opfrisbeurt zouden krijgen. Wij zijn in september vorig jaar met deze arbeidsintensieve klus begonnen", zegt eigenaar-directeur Bart Prins van Prins Schilderwerken.

Tijdrovend

Het ziekenhuis bestaat uit vier etages en telt 156 kamers en 500 bedden. In totaal 30.000 vierkante meter wandoppervlak in de gangen, kantoren en trappenhuizen en in de kamers van de verpleegafdelingen en poliklinieken wordt door Prins Schilderwerken van een nieuwe verflaag voorzien. Alleen de operatiekamers en de toiletruimten vielen buiten het project. "we wisten van tevoren dan ook dat we aan een tijdrovende onderhousklus begonnen", zegt Prins. "Om een prijs te kunnen bepalen, hebben we eerst al het werk handmatig ingemeten." De uitvoering van het onderhoudswerk vraagt een strakke planning, goede organisatie en snelle, maar nauwkeurige uitvoering in een hectische omgeving. Prins:"De opdrachtgever heeft de strikte eis dat elke kamer in één dag door ons moet worden afgewerkt, zodat het dagelijkse leefpatroon in het ziekenhuis zo weinig mogelijk wordt verstoord. Hoe we dat stap voor stap aanpakken? De ruimte wordt eerst schoongemaakt door een schoonmaakploeg. De medewerkers verwijderen ook de bedden en gordijnen en laten deze meteen reinigen. Ook halen ze de aanwezige borden weg. Vervolgens wordt door ons eventueel reparatiewerk aan de wanden uitgevoerd en de laatste stap is dan het schilderwerk.

Flexibel

Zo werkt Prins Schilderwerken, nu en in de voorbije maanden, vleugel voor vleugel alle etages af. "We zijn vorig jaar begonnen met twee schilders, om eerst eens te ervaren hoe groot de eventuele overlast van het schilderwerk zou zijn in het ziekenhuis. Dat viel erg mee. Daarom zijn we aantal al snel gaan opschalen naar acht á tien mensen", aldus Prins. "In piekperioden waren hier zelfs zo'n vijftien werknemers van ons actief. Telkens werken we met groepjes van twee tot vier mensen in een kamer." Prins:"Onze werkplanning vindt plaats in nauw overleg met de technische dienst en de afdelingshoofden van het ziekenhuis. Zij zorgen ervoor dat de kamers in kwestie leeg zijn wanneer wij daar aan de slag gaan. Je moet extreem flexibel zijn bij klussen als deze. De planning moet herhaaldelijk worden gewijzigd. Soms vaak op het allerlaatste moment. Daar heb je nu eenmaal mee te maken in een ziekenhuis." "Zo komt het regelmatig voor dat we volgens afspraak enkele kamers zullen schilderen, maar dat de bedden daar op het laatste moment toch bezet blijken. Dan moeten wij weer snel kunnen schakelen. Voor dergelijke situaties hebben we altijd voorraadwerk achter de hand. Meestal gaan onze werknemers dan de gangen schilderen. Ten tijde van uitbraak van de Mexicaanse griepepidemie was het voor ons ook moeilijk plannen, omdat toen bijna alle kamers bezet waren met patiënten", vertelt Prins.

Verf

In het ziekenhuis hangt een constante temperatier van 23 á 24 graden Celsius. "Dat geeft een vrij stabiel klimaat waarop je je verfkeuze goed kan afstemmen", zegt Prins. "De eis van de opdrachtgever was dat we matte en schrobvaste muurverf zouden gebruiken. Vervolgens hebben we een aantal tests gedaan welke verf het meest geschikt zou zijn. Daarbij werd vooral gekeken naar snelle droging om de overlast voor personeel, patiënten en bezoekers van het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Optimale dekking en ook de maakbaarheid van deze geselecteerde kleuren waren andere criteria die we hanteerden." De keus van Prins Schilderwerken viel, in nauwe samenspraak met verfgroothandel Veveo Coatings. "Deze hoogwaardige, oplosmiddelvrije binnenmuurverf is weliswaar niet goedkoop, maar ideaal voor toepassing in een hectische omgeving als het ziekenhuis waar het schilderwerk in feite even snel tussendoor moet gebeuren", zegt Jeroen Hoffmans van Veveo Coatings. Sjoerd Neef knikt. Hij is namens Habeco betrokken bij de Gelderse Vallei-project. "Het product is namelijk kleefvrij na circa 1 uut, droog na 3 uur en overschilderbaar na 4 uur", zegt hij. Neef:"Wij doen al jarenlang zaken met Prins Schilderwerken. Hier in het ziekenhuis moeten wij ervoor zorgen dat de verfvoorraad telkens op peil blijft, zodat de schilders kunnen blijven doorgaan. Daarvoor hebben we bijna dagelijks telefonisch overleg met Prins, waarna we de bestelde verf en eventuele andere schilderbenodigdheden meteen ter plaatse afleveren."

Applicatie

Alle verf wordt met de kwast en de roller aangebracht. "Door middel van mechanische applicatie zouden we de werkzaamheden sneller kunnen uitvoeren, maar daar hebben we van afgezien omdat deze werkwijze voor teveel overlast zorgt", stelt Prins. Op sommige plaatsen in het gebouw had het schilderbedrijf klimmateriaal nodig. "Zo hebben we onlangs een Sky-line aluminium uitwijksteiger gebruikt om enkele wandgedeelten op hoogte goed te kunnen schilderen. In de trappenhal maken we gebruik van een TrapOpgangSteiger van Skyworks." Het hele project vraagt veel plakwerk. "Er is bij ons tot nu toe liefst 18 kilometer tape doorheen gegaan", glimlacht Prins. Het schilderen van de gangen en de wachtruimten in de poliklinieken is het meest lastig voor de schilders, stelt hij. "Daar is het voortdurend een komen en gaan van mensen. Door middel van 'pasgeschilderd' bordjes en gebruik te maken van afbakeningslinten houden we de aanwezigen zoveel mogelijk bij het verse schilderwerk vandaan."

Kleur

Prins Schilderwerken brengt op de ziekenhuiswanden een gevarieerd kleurenpalet aan. De architect, Eric van Groeningen van Interiorinput uit Soest, koos voor elke afdeling een themakleur om de omgeving zo een geheel eigen identiteit en beleving te geven. Hij koppelde aan deze themakleur een aantal kleurvarianten, waaruit de afdelingshoofden en hun personeel uiteindelijk zelf een keuze mochten maken. In totaal had Van Groeningen hiervoor 40 kleuren geselecteerd. Het ziekenhuisproject zit er nu bijna op voor Prins Schilderwerken. "Wij zijn nu nog bezig met 'the finishing touch'. Ik moet onze medewerkers complimenteren voor de goede uitvoering. Ze hebben de klus uitstekend geklaard. Qua planning en organisatie vroeg dit project heel veel van ons. De medewerking van het ziekenhuispersoneel was geweldig. Daardoor loopt de klus nog steeds op rolletjes. Het was daarnaast een ideale binnenklus om de winterperiode door te komen", aldus Prins. "Veel ziekenhuispersoneel heeft al gezegd: 'We hebben niet of nauwelijks gemerkt dat er schilders in het gebouw rondliepen'. Een groter compliment kun je ons niet geven!"

Gerealiseerde projecten

Woning Laan 1933 te Ede
Woningstichting Barneveld, Het Vlasbekje
Buitenschilderwerk De Riethorst